fbpx
elen
+30 2810327909 info@365-tours.gr

Μπουμπουριστοί χοχλιοί

Η λέξη «μπουμπουριστοί» προέρχεται από μια άλλη λέξη του κρητικού λεξιλόγιου το «αμπούμπουρα» που σημαίνει με τη μούρη προς τα κάτω.

Ο κλασικός τρόπος για να φτιάξει κανείς μπουμπουριστούς χοχλιούς, είναι αφού τους πλύνει πολύ καλά να τους βάλει αμπούμπουρα σε τηγάνι που ο πάτος του είναι πασπαλισμένος με μπόλικο χοντρό θαλασσινό αλάτι ζωντανούς (έτσι η θερμοκρασία τους ανάγκαζε να τραβηχτούν μέσα στο κέλυφος τραβώντας και το αλάτι), και αφού στεγνώσουν τα υγρά τους να βάλει λάδι, να τους τηγανίσει για λίγο και να τους σβήσει με ξίδι. Να κάνει δηλαδή μια σάλτσα σαβόρε, που βράζει όμως μαζί με τους χοχλιούς.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
3 – 4 ΑΤΟΜΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ 
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
3 – 4 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

Μπουμπουριστοί χοχλιοί

 ΥΛΙΚΑ

  • σαλιγκάρια χοντρά, πλυμένα και καθαρισμένα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο δεντρολίβανο
  • ξύδι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω και καθαρίζω τα σαλιγκάρια, αφαιρώντας τις ακαθαρσίες από τα καβούκια τους και απομακρύνοντας την μεμβράνη που δημιουργούν με τα σάλια τους.
  2. Πασπαλίζω ένα μεγάλο τηγάνι με αλεύρι και μπόλικο αλάτι.
  3. Ραντίζω σε καρέ με ελαιόλαδο και ανάβω τη φωτιά στο μέγιστο.
  4. Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο, χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και βάζω μπρούμυτα τα σαλιγκάρια, σε μια στρώση.
  5. Αφήνω 1 λεπτό, πασπαλίζω με κλαδιά φρέσκου δεντρολίβανου, τους ανακατεύω και σβήνω με λίγο ξύδι.
  6. Χρειάζονται 3 – 4 λεπτά συνολικά.
  7. Τα σερβίρω μαζί με το λαδόξιδο που έχουν και γαρνίρω με κλαδιά δεντρολίβανου.